3 druhy příjmu, které vám vygeneruje investiční nemovitost

bytový dům

Nákup investiční nemovitosti na pronájem vám vygeneruje 2 až 3 typy příjmů. Jaké to jsou a jaké zhodnocení můžete očekávat?

Doba čtení: 2 minuty

1. Příjem z pronájmu

Příjem z pronájmu je první typ příjmu, který můžete mít hned, jakmile investiční nemovitost koupíte. Příjem se nejčastěji měří jako rentabilita investice (ROI – return of investment). Rovnice pro výpočet ROI je následující:

ROI = roční výnos z pronájmu ÷ kupní cena nemovitosti.

Pokud jste koupili nemovitost za 6 mil. Kč a získáte čistý výnos z pronájmu 16.000 Kč měsíčně, je vaše ROI = 16000×12 ÷ 6.000.000 = 3,2 %.

2. Příjem z nárůstu hodnoty nemovitosti

Nárůst hodnoty nemovitosti v čase představuje příjem, který se zároveň nedaní. Pokud byste nemovitost chtěli prodat po 5 respektive 10 letech, jste od daně osvobozeni. Lhůta pro osvobození je odvislá od toho, kdy jste nemovitost koupili. Více v článku Daň z příjmu při prodeji nemovitosti.

V posledních 10 letech se ceny nemovitosti v průměru zdvojnásobily. To představuje roční zhodnocení 7,2 %.

Nikdo vám nemůže garantovat, jak se budou vyvíjet ceny nemovitostí v budoucnu. Nicméně ceny nemovitostí v zemích, kterým se ekonomicky daří a mají stabilní populaci, z dlouhodobé perspektivy rostou a přinejmenším poskytují ochranu před inflací.

3. Příjem z finanční páky

Poslední typ příjmu získáte, pokud nemovitost koupíte na hypotéku. Finanční páka je finanční instrument, který zvýší výnos vlastního kapitálu za pomoci cizího kapitálu. Čím nižší je úročení z úvěru, tím vyšší je výnos vlastního kapitálu. Při nízkých úrokových sazbách, které tu v minulé dekádě byly, jste mohli zvýšit výnos vlastního kapitálu běžně na více než 10 %. Při současných úrokových sazbách však žádný příjem z finanční páky nezískáte. Více o finanční páce se dozvíte v článku Jak při investování do nemovitostí využít finanční páku?

Získejte zdarma odhad ceny nemovitosti

Když zvažujete prodej nemovitosti, je zjištění prodejní ceny nemovitosti jedna z nejdůležitějších informací. Sdělíme vám rámcově její cenu zdarma a bez závazků.

Petr Podlešák
Autor článku: Petr Podlešák, manažer RE/MAX Alfa